Friday, March 25, 2011

Revision bout today..

Amanah buat diri,

Aku cuba utk memahami insan disekeliling.. Bila nasihat dipinta, aku cuba memberi yg terbaik.. Bila ditegur, aku cuba utk menerima dgn sabar walau kadang menyakitkan. Kerana aku tahu, nasihat itu kerana mereka sayang akanku..
Tapi aku tetap manusia biasa.. Sentiasa alpa dan melakukan kesilapan.. Mungkin pada fikiranku itu yg terbaik utk mereka.. Tapi, mungkin mereka mengharap yg lebih..

Fahami diri,

Memahami insan bukan seperti memahami mana2 silibus pembelajaran.. Sukar.. Sangat sukar.. Kerana manusia itu mempunyai berjuta perangai.. Ahh, terkadang ingin mengalah sahaja.. Kenapa aku yg perlu mengerti mereka sedangkan mereka x pernah ingin memahami aku..?? Cepat2 menepis fikiran itu.. Allah, satukanlah hati2 kami di Bumi-Mu ini..

Iktibar drpd sejarah,

Apa yg lepas tu, biarlah lepas.. Tapi, jgn biar ia lepas tanpa sebarang muhasabah.. Mana yg baik, ambillah.. Yg kurang baik, jgn terus dibuang. Tapis2lah, mana tahu di sebalik keburukan itu terselit berjuta kebaikan..
Ya, yang lepas mana mungkin diubah lagi.. Tapi ia boleh diperbaharui.. Terus n terus berusaha perbaikinya ke arah yg lebih sempurna akan datang.. InsyaAllah..

___________________________________________

Sukan utk Islam,

Ahad : Plan nak gi rumah akak weekend ni.. Nak gi midvalley, jumpa awek..

Isnin :
- “Nisa’, hari jumaat n ahad ni iring student utk kesuma taw.. Ahad gi Ipoh utk bowling”
- ‘Ok..’ [erkk.. terpaksa cancel plan aku!!]
- “Nak masuk perarakan x?? X ckup org ni.. Nanti dpt sijil”
- ‘Hmmm.. yela’ [ayat redha jer]

Selasa :
- “Nisa’, team bola jaring x cukup org.. Nak join x?”
- ‘boleh laa..’ [ayat redha lagi]

Khamis :
- Ptg, “Nisa’, jadi C yer..”
- ‘Ok..’ [bila ckp kat mak, mak kata; ‘boleh ke main? Kang dgn ko skali masuk net’]
- Mlm, asal la perarakan ni serabut??!! [opsss]


p/s:
* Allah, semoga xde org yg injured tuk team netball..
* Aku x harap kemenangan, cuma aku harap dpt beri ‘sesuatu’ kpd mereka.. InsyaAllah
* Semoga aku x malukan team aku.. X penah2 dlm hidup wakil netball.. Tetibe jd Centre plak.. hmm

6 comments:

Anonymous said...

c?wow...ak rase akak2 ak sume c..(yeke?haha)..tpi diorg memang terrer laa main,wakil sume..ayah ak lak dulu main basket ngan ping pong..ak?x tau nape x de bakat...huhuh...

Anonymous said...

‘boleh ke main? Kang dgn ko skali masuk net’..hehehe..

all da best :)

:khy: said...

thanx... huhu.. kalah mnang x pnting, yg pnting aku dpt capai matlamat aku ke seri iskandar..
^___^

Anonymous said...

hahaha...semata2 nk gi sri iskandar?=.= xde mende kot kt sane(walaupun ak x pnah gi)..btw, btolkan niat..bersukan sbb nk sihat..nak sihat sbb tu salah satu muwasafat tarbiyah..kan??=)asif klu ana salah...

:khy: said...

haha...nk x nk, mmg kne gi..
muwafasat tu ape r??

Anonymous said...

oh,muwasafat tarbiyah yg 10..
1. Aqidah yang sejahtera
2. Ibadah yang shahih
3. Akhlak yang mantap
4. Luas pengetahuan
5. Sihat tubuh badan
6. Mampu berdikari
7. Melawan nafsu
8. Sangat menjaga masa
9. Tersusun urusannya
10.Bermanfaat pada orang lain
nak tau lebih lanjut, tya laa ustaz di tv 9....=.= hahaha...