Friday, January 14, 2011

MATI tu Sure!!

Pagi tadi, aku bangun tido hampir2 menangis.. (sila jangan gelak!!).. Alasan: aku mimpi mak aku.. Mungkin sebab aku rindu kat mak aku kot..hehe

Bangun, bukak pintu dan terus mengambil wuduk untuk solat Subuh.. Usai solat, aku ber'munajat' jap.. tapi, rasa x sedap hati.. pelik gak, bile mase pulak aku makan hati..hehe

Lantas, aku mengambil al-Quran tuk tenangkan balik hati dan fikiran yang sedang gundah dek kerana mimpi tadi.. Bismillahirrahmanirrahim,,....... aku bukak dengan gaya slow motion..hehe.. ayat pertama yang tertancap dek mata aku, Surah al-Ankabut;ayat 57.. Maksudnya, "setiap yg bernyawa akan merasai mati, kemudian kepada Kami kamu akan dikembalikan.."

Allah!! aku makin rasa x sedap hati.. aish,, xkan ni petanda kot.. otak dah fikir macam2.. aku fikir, macam mana kalau something happen.. camne aku nak balik johor, akk aku amek ke, or aku kne amek KTM, kalo aku x sempat mintak maap,, kalo aku ni anak derhaka,, kalo,,....... dah mengarut2 aku fikir..
Astaghfirullahal azim...

-MATI-

bila cakap sal 'mati', most comment yg aku terima ialah;
aku takut nak mati..
kenapa??
sbb aku x byk amal..

yer,, mmg la kita x byk amal.. sbb kita x taw amal kita byk ke x..sbb kita x taw amal kita ley hantar kita ke syurga or campak kita ke neraka..kn??

kalo kita beramal 1000000000000000++ tahun pun, blom tntu kita akan masuk syurga.. kita masuk syurga kerana BELAS EHSAN Allah pd kita!! sbb Allah kesian nengok kita.. kalo nak ikut amalan kita, langsung x layak!!

oppsss, topik aku, MATI..
berbalik semula pasal mati... kenapa hukum ingat mati tu sunat?? asal kita kene ingat mati?? x ke bile kita ingat mati, semua benda yg kita nak buat x menjadi??

mesti persoalan2 ni selalu berlegar dlm kepala kita kn..
(aku rase cam pernah cite topik ni..)

SITUASI 1:
aku tengah borak2 ngan member aku.. dye cakap something yg sakitkan hati aku.. fuhh, sabar je la.. mati makin dekat!! kalau aku balas dgn smthg yg sakitkan hati dye, pastu aku mati, camne?? xpe, maafkan je la.. kalau aku x maafkan, tetibe aku mati, pastu aku ditanya nape x maafkan org sedangkan Rasulullah tu pemaaf, camne?? aku kena jawab pulak..

SITUASI 2:
duit aku dah nak abes la.. biasiswa x masuk2 lg.. adusss, mati kekeringan aku kang.. eh2, member bilik aku anak orang kaye ar.. ley aku tarik dua tiga helai not RM10.. confirm dye x perasan punyer.. upsss, mati tgh kejar aku.. oh tidak2.. kalau aku mencuri, pastu aku mati, cmne?? dah la amal sikit, pastu rajin nak tambah maksiat pulak...

tu juz beberapa situasi je.. penat nak tulis byk2, korang try la nengok sekeliling..

kan orang bese cakap, takut mati coz x byk amal.. aku ade sedikit tips.. cehh,, hehe.. sebelum korang wat pape, tanye diri sendiri sama ada bnde yang korang buat tu dapat pahala or dosa? berdasarkan akal yg waras atau hawa nafsu yg buta??

selamat beramal~~

(doakan aku dapat amalkan jugak sebab aku org 1st yg akan diuji.. sebelum korang abes bace post ni pn, aku akan diuji dulu.. sdikit pesanan, kalau korang nampak arini aku baik, jgn puji aku tapi ingtkn bahawa esok belum tntu aku sebaik arini..tapi kalau esok korang nampak aku jahat, jangan buang aku.. tapi sedarkan aku bahawa setiap yg aku lakukan bakal dihisab.. iman manusia tu kejap naik kejap turun.. sbb aku hanya muslim akhir zaman)



p/s: pukul 10 lbey, aku call mak aku.. Alhamdulillah nothing happen.. =)

2 comments:

Anonymous ahahahahahaha said...

ahhaahahahahahahahahahah ko ni sama macam aku, ahahahaahahah, tapi nisa' aku rasa orang zaman sekarang ni takut mati bukan kerana tak cukup amal tapi tak puas lagi kehidupan dunia ni....

dan nisa' aaaaaaaaaa aku dah kenal ko lama dah, aku tahu perangai ko yang sebenarnya, so dont worry,kalo orang tu memang kawan ko dia tak kisah pun kalo bukan yang disangkakan mereka ahahahahahaha

p/s tapi kalo ko jadi jahat ko tengoklah aku buat camne kat ko muwahahahahah (seriously)

khairun nisa said...

dunia mmg me'lagha'kan...huhu

btw, thanxxx......