Tuesday, July 13, 2010

study+life..

Life kat sini, memang sgt2 mencabar. Kalau diberi peluang, rasa nak masuk kisas lg. Duk dlm kisas x keluar2..haha.. Cabaran luaran mahupun dalaman.

1st, mestilah berkaitan diri. Memang sgt memerlukan keimanan dan kebergantungan pada Allah yg sgt tinggi. Mujurlah aku masih diberi peluang tuk berjumpa dgn insan yg mampu mengingatkan aku mendekati-Nya. Mampu bersama-sama meneruskan perjuangan sebagai seorang daie. Syukur yg amat. Jika tidak, entahlah. Mungkin aku juga akan hanyut dan terus terleka dalam arus dunia yg sementara ni.

Alhamdulillah, kami cuba menerapkan nilai2 keislaman tuk 1 rumah. Tapi aku bimbang,aku pun masih lalai. Mampukah aku mengembalikan mereka menjadi muslimah sejati, sedangkan aku....

Kadang2 aku bimbang, bila orang tanya, "dulu sekolah mana?".. Aku sbnrnya teragak-agak tuk jawab soalan tu. Bukan tak bangga dengan sekolah, tapi aku takut perangai aku boleh membawa fitnah n expectation yg negatif. Arghh,,tidak!! Taw2 je lar perangai aku yg sengal, sempoi n poyo..(kwn aq slalu ckp aq x matured)

Then, kat sini, duit mmg susah nk bajet. Awal2 mmg ar byk kene bayar duit buku. Duit makan lagi. Pening pale den nk urus duit. (naseb bek bljr akaun..haha)... Rasa makin kurus ar duk sini. Makan nasi kadang2 skali sehari. Nak minta duit ngan mak ayah, segan. Dorg dah byk berabis duit, segan ar nk minta. haha

Kat sini, mmg kene kawal nafsu. Dah la jadual x pack. Byk sgt masa free. Tempat plak dkat dgn midvalley. Housemate dah ar jnis kuat shopping. Naseb bek aku slalu ingatkan diri, tujuan dtg sini tuk bljr. Bkn tuk jln2.huhu

Alhamdulillah, study ok la. Kelas aku, 42 org. 20 siswa, 22 siswi. kebetulan dak2 umah aku semua sama kelas.. Senang ar kalo nak wat discussion. Setakat ni, semua subjek ok la. Juz 1 subjek yg aku xley cacth up. Calculus I. Kalo dulu, add math tu rasa dah separuh mati, skrg calculus rasa cam mmg nak mati. Alangkan bab function pn dah pning, ni lom lg chapter intergration, differentation. Xpe nisa, study mne ade yg senang. Nak berjaya, bkn senang. Nak jd fellow, nak jadi pakar aktuari (yg gaji RM10k ke atas sebuln) bukan senang. Mesti tempuh byk cabaran.

One day, aku dpt taw aku dilantik mnjadi seketeriat kolej..(x nk gtaw under biro pe..haha).. Kalau mak taw ni, habis aku. Skrg, tugas dh makin bertambah. Kene pndai manage mase. Sem ni, rasenye agak busy sbb byk event. Bln kemerdekaan, Ramadhan and so on.

Mula2 rasa cam nk letak jawatan. X sanggup rasa nk pegang. Atas nasihat beberapa org sahabat, aku pun redha dgn taklifan yg diberi. Pasal time management, aku terbaca something dlm buku Hilal Asyraf yg membuat aku berkeyakinan. Sedangkan Rasulullah, yg mana merupakan seorang Rasul, seorg suami, seorang pemimpin negara mampu berdakwah, ada masa tuk berehat dak sebagainya, sedangkan baginda pn diberi masa 24 jam, kenpa kita xley manage masa kita dgn baik.. Lebih kurang camtu la isi nye.

Pape pn yg berlaku, aku harap agar diberi kekuatan tuk mencegah apa yg salah. Banyak sgt benda yg berlaku. Nak kate 'culture shock', sikit la. Nengok kwn serumah bercium ngan pakwe dye. Hanya tuhan yg tahu apa aku rasa. Rasa terlalu lemah.

Ya Allah, bantulah aku...

5 comments:

Anonymous said...

ahahaha nisa barulah ko dapat rasa kesakitan aku sewaktu aku tingkatan 1 ahahahahaah , budaya korang memang berbeza dengan aku aaahahahahaa tapi ingat nasihat aku nisa , hehehehe
btw lebih baik tiada kawan daripada mempunyai kawan yang tak baik , dan cuba lah ajak kawan ko tu ke jalan yang benar ahahahah, aku kat sini diaorang panggil aku ustaz ,sebab budak2 kat sini semuanya tak geti baca al-quran ahahahahha

khairun nisa said...

kenape???dulu ko skola mne?dak mersing kanan bkn lbey kurg je ker??
prinsip aq, biar dorg ikut aq..jgn aq ikut dorg..doakan aq istiqamah=)

Anonymous said...

berdasarkan ko punya komen tu rasanya ko tak kenal siapa aku ahahahahaahah ,cubalah teka siapalah orang yang selalu tengok2 kat ko, risau takut tak jadi manusia bila pegi kolej ahahaahahahah tapi kira baguslah ko punya perinsip tu macam gitu tapi aku pun nak tengok jugak berapa lama ianya akan bertahan

Anonymous said...

urm nisa..tyme2 camni la medan nyer..ssh uh mmg ssh, mntak byk2 kt Allah..moga Allah tolong nisa; ek..orng un camtu jgk..tp x de r roomate yg wat tutt...sabarla ye sahabat..fastaqim kama umirta..

khairun nisa said...

syukran...doakn ana di sini..