Sunday, March 20, 2011

Nasihat mereka..

KISAH 1:

Adik beradik aku, mak aku hanya kasik masuk asrama lepas PMR.. Tapi, semua keluar ke sekolah area Johor je.. Aku je yg tersesat smpai ke Selangor.. huhu

So, aku sangat jarang balik rumah.. Yela, bukannya dekat Selangor-Johor.. Setakat balik hujung bulan, baik duduk kat asrama je.. Maka, aku hanya dapat balik rumah bila cuti panjang cth, cuti bulan 3, pertengahan semesta, etc..

Tapi, setiap kali nak balik dari rumah ke asrama, aku SGT berharap parents aku hantar.. Bukan manja, tapi xnk menyusahkan diri.. haha.. Xde la, kalau mase form 4, stesen bas dekat Klang gak.. So, boleh balik kisas naik teksi.. Tapi, mase form 5, stesen bas dah tukar kat Meru, jauh...

Pernah sekali tu, mase awal puasa aku dapat balik rumah..Nak balik kisas, dorang xnak hantar aku.. Aku merajuk ngan ayah aku.. Biasa, bila aku merajuk, dorang akan lembut hati n hantar aku gak.. Tapi, kali tu, dorang tetap pendirian utk x hantar aku!!

Dengan kesedihan hati, mak aku hanya hantar aku sampai Ayer Hitam.. Aku naik bas ngan PKR [penolong ketua rumah].. Ayah aku cakap, dulu ayah balik asrama, tahan lori tepi jalan tuk numpang.. Aku? Setakat kena naik bas.. Bukan suruh tahan lori pun.. [lebih kurang camtu la ayatnye]..

Masa balik tu, aku ingat lagi.. 30 hb Ogos, bersamaan hari sabtu.. Mase bulan puasa.. Dah la TERpaksa balik, balik pulak, hari Sabtu.. Member2 lain semua balik hari ahad..

Yg pling sedih, mase nak berbuka.. Kitorang sampai kat kisas, dlm pkul 3 lbey.. Pas Asar, 2-2 tertido.. Letih.. Bgn2, dh pkul 7 lbey.. Nak dekat berbuka dah.. Gi DM [dewan makan], x bukak.. Aduss, nak buka pose ngan ape nih...! Mujur member aku ada beli roti n air.. Mlm, pas terawih, kitorg study kejap, pastu layan perasaan.. Kat asrama ada org x smpai 10 ketul.. Mmg rasa cam nak nanges la mlm tu..

Balance roti yg kitorg makan tuk berbuka tu, kitorg makan tuk sahur.. Mmg rasa kekejaman di situ.. huhu

Tapi, kata2 ayah aku tu, aku masih ingat.. Aku taw, ayah aku bukannya org kaya yg ley hntar aku setiap kali nak balik asrama.. Lainlah sekolah aku mcm skola adik aku, yg mak aku ley gi tiap2 hari.. [Td aku call mak aku.. Tnya hntr adik aku pkul bape.. Mak aku ckp, pkul 3 lbih.. Siap bekalkn kopok + goreng pisang.. jeles!!]

Dgn kata2 ayah aku tu la, aku try tuk survive smpai skrg.. Xnk mnyusahkan org lain.. Pergi balik kampus sorg2 pn, insyaAllah aku mampu..

***********************************************

KISAH 2:

Kejadian waktu sem lepas.. Mase tu, aku call mak aku pukul 8 lebih, sebelum pkul 9 laa.. Mak aku tanya, 'dh solat Isyak ke blum?'.. Aku ckp ar, belum.. Mmg aku blom solat lg.. Then, mak aku ckp, 'owh.. duduk U dh pndai lambat2 kan solat..'..

Dushhh... Mmg kaw2 ar terkena.. Aku xde ar ckp aku ni baik sgt.. Tp, sejak masuk kisas, aku try tuk jage solat.. Solat di awal waktu except tertido je..

So, bila mak aku ckp camtu, sedih gak ar.. Tapi aku taw, tuk kebaikan aku gak..

***********************************************

KISAH 3:

Tadi aku duduk lame yg amat kat cafe.. Borak pasal future plan.. Mak aku pernah ckp yg aku ni kalau jmpe dgn akak aku yg 1st, mmg akan cite pasal study n study n study [yeke??]

Aku mmg SGT excited bila cite pasal future plan ni.. Aku suka dgr org punya planning n cerita aku punya planning.. Tp, aku taw, aku punya cita2 SGT besar..haha

Yg aku peliknya, aku punya planning, study non stop.. hmm, aku ckp kat dorang td yg aku xnak kerja.. Pelik ke?? Study tinggi2, tp xnk keje?? X, kn..?

Aku taw, bila cerita planning kita, tp kalau plan x jd, akan ada org fikir; 'tu la, plan tinggi2.. nengok, skrg ape pn x jd'.. Antara pnyebab aku suka cerita plan aku, aku rasa tu cabaran tuk aku dapatkn apa yg aku nak.. InsyaAllah,, dimana ada usaha, disitu ada jalan.. ^__^



p/s: kalau nak taw ape cite2 aku,, tnye la personally.. segan ar nak tulis kat blog.. kang cam capub plak..

2 comments:

zyedz said...

Budak kecik, sila ke blog saya untuk membaca entry balas entry ini :P

Ahmad Badri Alwi said...

budak kecik dan kakaknye, sila ke blog saya jugak!