Wednesday, February 09, 2011

GBA!!

dulu aku dapat taw ade orang gelar geng aku as GBA (Geng Budak Awal)..kenapa?? sbb kitorg selalu datang awal ke kelas n duduk msti part depan2.. dan dulu, aku agak bengang dgn gelaran tu.. but, start naik cuti ni, aku rasa BANGGA dgn gelaran tu.. ^__^

hari ni, kalau x silap aku, kali ke-3 aku dgr (plus mngalami) kes pntu dikunci.. fine~~ sblum ni aku x sedar sgt dgn bnde2 ni.. mgkin x perasan..

pg td, kelas statistic.. as usual, kitorg bertujuh akan dtg awal ke kelas n duduk baris depan.. (tp aku duduk 2nd row).. after about 15 minit, puan kunci pintu.. x lame lepas tu, ade student yg dtg lmbt, gi ketuk pintu.. (agak kurang beradab aku rasa).. then, puan bukak pintu n ckp kat mereka; "kalau sy boleh tunggu awak 15 minit, xkan awak x boleh tunggu sy 15 minit."... pastu, puan meneruskn pengajaran.. 8.30 pg, baru beliau bukak pintu..

kejadian sebelum ni, kelas calculus.. tapi aku macam x perasan sgt la mase tu.. kes, bdak datang lewat n pintu dikunci.. tapi, pastu kakak kitorg bukak gak ar.. (mgkin sbb dia sgt baik hati)..

kes yg paling teruk dalam sejarah pembelajaran aku setakat ni, ustaz kunci pintu.. (ni bkan kes kat kelas aku). ustaz x kasik student yg lmbat masuk.. ade la sorang student ni, x puas ati n ngutuk ustaz tu kat FB dia.. Astaghfirullah,,

rasionalnya pensyarah2 buat mcm tu, bkn sbb xnk kasik kita ilmu or whatever,,.. mgkin 1st time dtg lewat, xpe lg.. ni, kalau dah slalu?? sape yg nk ilmu sbnrnye??kita or pnsyarah2 tu?? lg pun, kita belajar kan adab dgn guru.. antaranya, dtg awal drpd guru.. lantak orang nak label kita as 'bdak skema' or pape pun, yg penting ilmu yg kita dpt tu berkat.. pensyarah pun senang ati nak ajo kita, makin mudah ilmu nak masuk..

macam mase kelas computer tadi, pensyarah kena repeat ape yg dia ajar.. masa awal kelas, x ramai yg dtg lagi.. then, beliau teruskan gak.. dah terang panjang berjela (nak abes dah pun), ade bdak baru datang.. x pasal2 beliau kena repeat lg sekali.. "sir, repeat semula.. x nampak la..", request dari sorang budak yg lmbat.. "awak buta ke?", pensyarah reply.. tapi slow je la.. mungkin dia dah bengang ngan student kot.. dah la kelas sejam je (pukul 12-1).. dorang datang pukul 12.30.. sape x bengang.. kalau aku jd lecturer, aku pn bengang..

tp, credit la bg sesape yg dtg awal kelas computer td.. kan dpt ilmu tu 2x.. hehe

p/s: lepas ni, selalu la dtg awal ke kels yerk!!


BACALAH- DEMASCUS

Turun ayat pertama
dengan suruhan membaca
kalau renung dalam-dalam memang itu ada makna
bukan saja-saja ada yang nak di bagitau
kan kita semua jelas membaca jambatan ilmu
kita hidup tak lama untuk himpun pengalaman
tapi kita dapat kongsi melalui pembacaan
kita ambil pengajaran dari setiap tulisan
hayati keindahan dari setiap nukilan
ilmu disebarkan buat jadi bahan rujukan
kekal tersimpan erat buat guna masa depan
tokoh-tokoh lakarkan ilmu diorang atas kertas
rugi kalau kita buat usaha diorang macam hampas
kita perlu menjelajah dalam pencarian ilmu
bongkar kitab bongkar pemikiran bongkar buku-buku

bacalah dengan nama tuhanmu
yang menciptakan dan mematikan
bacalah dengan nama tuhanmu
yang maha pemurah dan penyayang
bacalah..bacalah..bacalah dengan nama tuhanmu

bukan semua bacaan yang ada ilmu mantap
jauhkan bahan lagha walau baca memang sedap
kita terap dalam masyarakat budaya yang elok
setiap ilmu kita hadam untuk hari esok
jadi bacalah jangan kalah dengan sikap malas
menelaah bacaan bukan sekadar menghafaz
nilai dulu setiap ilmu yang baru kita dapat
pastikan bersesuaian dengan tuntutan syariat
kita buang yang keroh kita ambil yang jernih
barulah bila baca boleh dapat ilmu lebih
buka minda bersedia untuk dapat benda baru
berfikiran kritis dalam menuntut ilmu
jangan terima buta apa yang dihidangkan
Al-Quran dan Sunnah mesti jadi pegangan
mesti jadi panduan agar kita tak sesat
bacalah kawan-kawan sementara masih sempat

3 comments:

Anonymous ahahahahahaha said...

aku ingat GBA tu Game Boy Advance ahahahahahah, tak sangka kat tempat ko pun lecturer main kunci pintu ahahahahaha, tapi lecturer aku lagi hebat nak masuk bayar 2.00 ahahahaah seriously

Anonymous ahahahahahaha said...

I used to Taw ade gang of people I as GBA titles (Geng Budak Home) .. why? follows kitorg always come early to class n sat depan2 parts must be delivered .. and first, I was a bit wide-open with mat tu .. but, start-up leave ni, I think PROUD mat with tu .. ^ __ ^

ni day, if x mistaken me, I-3 times the DGR (plus mngalami) Kes pntu locked .. fine ~ ~ I x conscious sblum ni sgt with bnde2 ni .. mgkin x lemon ..


ahahhaahahhha your post under translation of google translate ahahahhaha

khairun nisa said...

aku rase, kes kunci pntu uh, byk je..tp, bagus pe lecturer ko kutip duit.. untung~~

haha..lawak giler pak cik google..