Tuesday, May 25, 2010

Preparation..

Bismillahirrahmanirrahim.. Rase macam lame sangat tak update blog ni. Maaf, sedikit sibuk.

Alhamdulilllah, tadi sy ke hospital untuk membuat medical check up. Petang, baru berkesempatan bertemu doktor. Ingin saya kongsi sedikit mengenai apa yg berlaku tadi. Perbualan yg ringkas tapi cukup padat dan sangat terkesan di jiwa. Sedikit nasihat dari insan yg bergelar seorang doktor.

Doktor : awak dpt tawaran ke mana?
Saya : uitm shah alam..
Doktor : kos apa?
Saya : sc aktuari.
Doktor : (sambil ketawa) awak agak2 sy taw x apa tu sc aktuari?
Saya : (tercengang jap..) erm, taw kot..name pn doktor.
Doktor : msti la sy taw. Sy pernah ditawar kn kos tu. Degree kat oversea tajaan BNM. Berkaitan statistik kn? Belajar betul2 kat sana. Shah alam tu liar sikit. Hari ni awak guna tudung labuh, esok kat sane nengok2 tudung dah makin pendek. Pastu terus hilang. Jaga diri baik2. Jangan tertipu. Pergi sana niat nak belajar.
Saya : insyaAllah doktor. Minta dijauhkan dari perkara2 macam tu.

Sy terfikir, hari ini Dia memberi saya kekuatan untuk menggunakan tudung labuh. Esok? Siapa yg dapat menjamin saya akan kekal istiqamah? Sedangkan manusia tu berubah setiap saat. Saya berdoa agar perubahan itu adalah perubahan kepada kebaikan.

Ingin saya ingatkan para pembaca sekalian, daie itu tak semestinya terdiri daripada kalangan insan yg sentiasa di masjid2, yg sentiasa memberi ceramah dan tazkirah di surau2 tapi semua insan adalah daie. Seperti doktor yg saya berjumpa tadi, walaupun seorang doktor, dia mengambil kesempatan untuk menasihati pesakitnya agar sentiasa tetap berada di landasan menuju Rabb.

Sekian buat saat ini. Ucapan ribuan terima kasih buat Dr. Amir Sufyan atas nasihat yg diberikan.

No comments: