Wednesday, January 20, 2010

Dakwah=Game… Apa kaitannya??

One day, ana men game Dinner Dish. Mule2 best la sebab dapat capai target. Tapi,makin lame makin susah. Target dye plak makin susah nk capai. Disebabkan da beberapa kali kene repeat, ana pn geram n bertukar kpd game Feeding Frenzy(sbb senang sket).. Tetibe, someone ckp kat ana, “cuba la atasi mehna tu. Susun la strategi”. Ana pun terfikir, betul jugak pe yg sahabat ana tu ckp.

Kalo kita nengok balik, dalam berdakwah ni macam2 ujian yg perlu kita hadapi. Macam kita men game. Kita perlu wat tul2 tuk dapat capai targetnye n kita perlu ade strategi. Dalam berdakwah mungkin perangai mad’u yg pelbagai tu adalah ujian wat kita. Sebab tu la berdakwah ni memerlukan pelbagai uslub n yg penting jgn jadi cam ana. Baru kene repeat beberapa kali men Dinner Dish dah mengalah. Sepatutnya seorang daie x ley cepat mengalah. Kalo da cuba byk cara n tetap x dapt, cara yg terakhir ialah memohon kpd Allah agar dibukakan pintu hati mad’u kita sbb Allah yg menjaga tiap hati.

2 comments:

Ruhul Jadid (روح الجديد) said...

huhu..dakwah = game..
lebih molek diibaratkan game itu seperti berdakwah...awl2 nmpk cm mudah tp da lme2 mkn sush.

harapnye game tue dpt bg manfaat laa ek utk practicallity nye..jgn lak smpi ketagih kt game tuh..bahaya jdnya nnt..huhu

khairun nisa said...

insyaAllah xsampai ketagih..juz 'keje' x bergaji..hehe