Friday, February 18, 2011

A talk with sahabah..

C : enti, maaf x angkat fon td.. ana tgh dgr kuliah..
K : owhh,, xpe2.. ana pn nk mintak maaf.. xtaw plak enti tgh dlm taman syurga td.. :P
C : knp enti call ana td?
K : ana nk cerita, nenek ana sakit.. td ana call mak ana.. mak ana kata, nenek ana dh nazak..dh x lame lg katenya..
C : Allah,, enti ok x ni?? enti balik johor x?
K : insyaAllah ana ok lagi.. ana x balik kot.. sabtu ni ana ada hal lah..
C : enti, byk sabar yer.. semuanya ketentuan Allah. mgkin nmpk mcm dh teruk, tapi Dia lebih mengetahui segalanya.. byk2 doa.. kalau pergi itu lebih baik utknya, doalah Allah amek dia cepat2 supaya dia x terseksa.. kalau sihat tu lebih baik utknya, doakanlah Allah cepat sembuh kan sakit nya.. sakit ni kn kafarah dosa..
K : syukran ya ukhti..

*****************************


C : enti, ana risaulah..
K : knp enti? enti ada masalah ke??
C : mengenai ikhtilat.. ana risau nengok keadaan kita sekarang..
(ikhtilat.. Allah,, terkena batang hidung sndiri)
K : haah la enti.. ana sendiri mengaku.. dah jauh menyimpang.. beza sgt dgn kat kisas dulu.. dh hilang babul liqa', dh xdpt merasa ckp dgn muslimin 2 meter, dh xde ckp2 blakang pntu,..
C : btol2.. besar btul cabarn kat dunia luar ni.. apatah lagi, kita sbgai daie.. kalau kita sndiri x buat, cmne kita nak mad'u kita buat..

*****************************

P : susah la jadi bdak kisas ni.. kat mne2 tercampak, org angkat jd ketua..
K : haha.. mgkin org luar respect bdak kisas.. hmm, apa la lebihnya kita ni kn di mata mereka..
P : kadang2 rasa x larat.. byk sgt kerja kena buat, nk catch up study lagi..
K : Allah tahu kau mampu pikul tanggungjawab tu.. sbb tu Dia kasik kau byk taklifan.. ingat, amanah tu bnda yg paling berat.. sebelah kaki dah tersedia ke neraka..
P : tu la yg aku takutkan.. rasa mcm nak letak semua jawatn.. bukan aku nak pn jawatan2 ni, dorang yg pilih aku..
K : ukhti, tu tandanya dorang percayakan kau.. dorang rasa kau mampu buat.. kerja2 kita ni, saham utk akhirat.. biar berpenat lelah sementara, kita menanti rehat di syurga..
P : aku x larat dah.. kalau kau ada kat sini kan bagus..
K : jangan cakap macam tu.. kita terpisah dek jarak, tapi hati masih terikat dengan ikatan keimanan.. aku x mampu berada kat sana utk kau.. tapi, aku sentiasa ada utk kau.. mungkin sumbangan aku bukan dlm bentuk tenaga, tapi aku still boleh dgr masalah kau.. sabar yer.. ni pun a part of preparation tuk kau.. yela, kat Australia nnti, x taw ape yg akan berlaku kn..?

*****************************

bukan senang mencari insan yang sentiasa berada disamping kita.. satu nikmat terbesar bila dah jumpa.. Ya Allah, semoga hati-hati ini terus terikat dengan ikatan keimanan dan ukhwah kerana-Mu..

Hati ini telah bersatu...Berkumpul di perut bumi-Mu
Hati ini telah berpadu...Bersatu memikul beban dakwahMu
Hati ini telah mengikat setia...Untuk mendaulat untuk mendukung
Syariat-Mu di alam maya
Maka Ya Allah eratkanlah
Ikatan yang ada
Maka Ya Allah eratkanlah
Ikatan yang ada

Kekalkan kemesraan yang ada
Tunjukkanlah jalan yang benar
Tunjukkanlah dengan cahaya-Mu
Tiada malap terangi alam-Mu
Hidup suburkanlah dengan ma'rifatMu
Tapi jika ingin mematikannya
Matikanlah sebagai syuhada'
Dalam perjuangan menegakkan
Agama yang mulia


p/s :
- teringat kenangan nyanyi lagu doa rabitah di kisas... Allah, rindunya....
- masih simpan hadiah 'doa rabitah' dari Zaiyan Masturah..

2 comments:

Anonymous said...

subhanaallah...
wAllah!!ana kagum dgn enti..mudah-mudahan dpt istiqamah dlm perjuangan..

:khy: said...

Anonymous : jgn kagum pd ana.. siapa lah ana ni, hnya insan yg kjap turun,kjap naik imannya